GMC Terrain, Equinox, and SRX Forum banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
I have a 2016 Chevrolet Equinox. It was having trouble cranking up so I went and had the the battery checked at a local parts store. Battery tested fine but needed to be charged up. Last week it would crank up again. I changed the alternator today and charged the battery again. I just bought the car in March and it has 82,000 miles on it. Is there anything I’m missing before I take it to the dealership. They want $200.00 to even look at it. Any help would be greatly appreciated.
 

·
Registered
Joined
·
10,101 Posts
After you put in the alternator and battery, are you still have issues ? If not, then why go see the dealer ? If you are, it could be a parasitic load that is draining the battery. You may have to remove fuses one-by-one to figure out which electrical circuit has a problem.


It depends on your expertise and amount of spare cash you have to decide if a visit to the dealer is necessary. Electrical problems can be open-ended, and may cost more than the $200 that gets you in the door.


Good luck, and report back.
 

·
Registered
Joined
·
146 Posts
Avoid the dealership, find yourself a local mechanic

Also don't forget to check your oil levels, at least every other gas tank fill
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #4
I apologize. It would not crank after I replaced the alternator and charged the battery. I drove it home, let it sit for approximately 2 hours and tried to crank it and it would not.
 

·
Registered
Joined
·
269 Posts
If you don't have a multi-meter to check for a draw, charge the battery up to full again and unhook the negative post.

Wait a few hours like before, hook the negative back up and try to crank.

If it doesn't, you most likely have a bad battery. Possibly a short inside or a bad cell that the cheap parts store tester can't pick up.

If it does then something is draining the battery and you will need help finding it.
 

·
Registered
Joined
·
10,101 Posts
I apologize. It would not crank after I replaced the alternator and charged the battery. I drove it home, let it sit for approximately 2 hours and tried to crank it and it would not.

Sounds like either your new battery or new alternator is bad.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
I would look at the starter/solenoid too. If no cranking at all starter could be bad, or if cranking but slow could be battery. Also in fuse box #67 micro relay is for starter and #68 micro relay is for cranking/starting could be sticking open intermittently.
Sorry if not completely understanding your problem but would check things before going to stealership.
 

·
Registered
Joined
·
627 Posts
I just had to change the battery in my '16 . You have been charging the battery, now it's time to replace it. I was not happy the OEM battery only lasted 3 yrs. myself.
 

·
Registered
Joined
·
3,559 Posts
I just had to change the battery in my '16 . You have been charging the battery, now it's time to replace it. I was not happy the OEM battery only lasted 3 yrs. myself.
Not trying to “troll” you here (LOL!), but another data point for you: just recently replaced the battery in my ‘02 Impala: just a couple months short of 7 years!

Now *that’s* highly unusual for me. I usually get 5 years+, though ... in the heat of the Carolinas. Up in New England, I don’t think I got past 4 years most of the time. They say extreme heat AND cold kill batteries, but my data say extreme *cold* kills them more.

BTW: It was an Advance Auto “Silver” Line battery (their mid-grade level). Probably just got lucky. Didn’t even buy another one for the replacement. Just went to Walmart for one of those EverStart Maxx batteries. I’ve had one of those in my Nox for around 4 years now...
 
  • Like
Reactions: JayTee2014

·
Registered
Joined
·
5,378 Posts
Not trying to “troll” you here (LOL!), but another data point for you: just recently replaced the battery in my ‘02 Impala: just a couple months short of 7 years!

Now *that’s* highly unusual for me. I usually get 5 years+, though ... in the heat of the Carolinas. Up in New England, I don’t think I got past 4 years most of the time. They say extreme heat AND cold kill batteries, but my data say extreme *cold* kills them more.

BTW: It was an Advance Auto “Silver” Line battery (their mid-grade level). Probably just got lucky. Didn’t even buy another one for the replacement. Just went to Walmart for one of those EverStart Maxx batteries. I’ve had one of those in my Nox for around 4 years now...



I agree. I usually replace a battery up here after +4 years or right around 5. I've had batteries die on me suddenly. One time, right at a gas station and couldn't start after filling up. Wouldn't even crank and the battery was just a month over 5 years old. and it was mid Fall and still +40F.


So, since then (1981) . . I replace the battery just before or at the 5 year mark.


I suspect what kills them more in cold weather is the cold starts, more starter current draw in thick oil, short trips and cold batteries don't charge well with cold chemical electrolyte in them. Takes awhile for the molecules to warm up and do the change to a charged condition, etc.
 
  • Like
Reactions: Colt Hero

·
Registered
Joined
·
627 Posts
Batteries are hit / miss. My '11 Tahoe OE AGM came out at 7rs old as I didn't trust it for those -25 starts it sees when I'm up snowmobiling. It's on a maintainer when parked and now that it's out of the truck and on a maintainer it jumped my dead '16 'nox the other day just fine. WTF nox OEM was only 3 yr. old. Old Tahoe battery saw camper duty this summer also. That must be a good battery LOL
 
  • Like
Reactions: Colt Hero
1 - 11 of 11 Posts
Top