2017 Equinox, trouble with radio/infotainment unit - TerrainForum.net: GMC Terrain Forum
 6Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 43 (permalink) Old 08-01-2019, 05:08 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
2017 Equinox, trouble with radio/infotainment unit

2017 Equinox LT.

A few days ago, the radio/display started taking longer to "boot up" when first starting the car in the morning. Took a minute or so, but eventually came up and everything worked fine.

Today, it stopped booting up completely.

  • HVAC controls all work fine, but absolutely no response from the radio controls, screen, etc. No chevy logo on the display screen at startup, etc
  • No rear-view camera display when in reverse.
  • Pressing the onstar/handsfree calling buttons, I still hear the audio from that.
  • Pressing any controls for the radio, gets no response (so it's not just the screen not working, I get no audio, etc)
  • I tried to reset things by unplugging the radio and display fuses (Fuses 9 and 15) for 10-15 minutes. No change when plugging them back in. Both fuses were good.
  • I tried a "Reset" procedure I saw that involved pressing the handsfree calling button, and then pressing it again to hang up. Didn't do anything for the radio.

I'm curious where the actual "brain" of the infotainment unit is. I see I can purchase OEM parts for the radio/hvac control panel, the radio itself, and the display panel.

If I need to replace the radio unit itself, I'll probably go for a used unit (which I think I understand will need to be re-programmed at the chevy dealer).

Any troubleshooting tips / suggestions appreciated. I was an electronics tech in the USAF, so I have a pretty good electronics/troubleshooting skills, just can't find any documentation about how the system is set up.
lvcordov likes this.

Last edited by DenverGp; 08-01-2019 at 05:58 PM.
DenverGp is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 43 (permalink) Old 08-01-2019, 07:23 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
So I went out and messed with the equinox for a few more minutes.

A couple key on / off cycles, no radio/screen. Then one of the cycles, with the key removed from the car, and the drivers door opened, I pressed the radio power button, and it came on, operated normally.

Closed the door, turned the key on, radio stayed on. Turn the key off, radio shut off upon opening drivers door.

Turned the key back on, no more radio/display. Pressed radio power button, still nothing. No sequence that I could find would make it come back on again.


Definitely seems like some computer module is very confused.

Sitting with the neg battery terminal removed for approx 1 hour did nothing to change the issue..

Last edited by DenverGp; 08-01-2019 at 07:59 PM.
DenverGp is offline  
post #3 of 43 (permalink) Old 08-01-2019, 09:22 PM
Sr. Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 289
Isn't the car still under warranty? I'd be at the dealer if it was
JH1973 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 43 (permalink) Old 08-01-2019, 09:38 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
Nope, bumper to bumper is long gone (50k miles now).
DenverGp is offline  
post #5 of 43 (permalink) Old 08-22-2019, 11:29 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
Followup: after a few more days, it stopped turning on completely. No signs of life from radio/screen.

In case anyone else has this issue in the future:

Ordered a radio off ebay from a salvage 2017 equinox, got it swapped out. The MyLink logo now comes up like normal, then shows "LOCKED". I'll be taking to the dealer tomorrow to have it reprogrammed for my VIN.

Nothing else displays on the LCD right now, but the rear-view camera shows up again.

Before buttoning the dash back up, I unplugged the replacement and plugged in the original one, still completely dead, no signs of life. So I'm very confident the radio unit was the issue.

Total repair cost ended up at $200 for the salvage radio, plus whatever the dealer charges to reprogram the replacement radio.

Last edited by DenverGp; 08-23-2019 at 08:19 PM.
DenverGp is offline  
post #6 of 43 (permalink) Old 08-23-2019, 08:19 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
Well, after spending 3 hours on it, the dealer said they couldn't complete the update for the radio.

First tried to say this one must not be the same part number as my old one. I had the old and new, and looking at the labels, the new one is identical to the old one, and they were manufactured about a month apart. Both came out of 2017 equinoxes. Then decided it was because the radio firmware on the new radio must have been updated. I guess it's possible, but if so, it was done after the fact. Then they tried updating the BCM for some reason. That didn't help anything either.

So it drove away in the same state it arrived.

I've seen mention of several non-GM places I can send out my radio to have the vin number updated, so I'll be looking into that.
DenverGp is offline  
post #7 of 43 (permalink) Old 08-24-2019, 10:11 AM
Theta GOD!
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9,702
Curious, did dealer bill you for 3 hrs labor ?

2018 Equinox LT1 1.5 L 4 cyl, AWD, S/R Cajun Red Tintcoat/Black

2010 Equinox LTZ 2.4 L 4 cyl, FWD, S/R Cardinal Red/Black
RIT333 is offline  
post #8 of 43 (permalink) Old 08-24-2019, 08:28 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
He initially tried to, but after much discussion, I didn't get billed for anything.
DenverGp is offline  
post #9 of 43 (permalink) Old 08-24-2019, 09:27 PM
Theta GOD!
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 9,702
Wow, you lucked out, I guess.

2018 Equinox LT1 1.5 L 4 cyl, AWD, S/R Cajun Red Tintcoat/Black

2010 Equinox LTZ 2.4 L 4 cyl, FWD, S/R Cardinal Red/Black
RIT333 is offline  
post #10 of 43 (permalink) Old 08-30-2019, 05:55 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 29
Well, rather than try to mess with another clueless dealer, I went the hacker way.

Found information about disassembling the radio itself (the silver box), to get the EEPROM chip on the circuit board, and using a $10 USB eeprom programmer off ebay, was able to change the vin myself.

Got the EEPROM updated, radio reassembled, and reinstalled in the equinox, and it's working perfectly.

If anyone else ever has to deal with this, hit me up. Time to pull radio, disassemble, flash the eeprom, reassemble and reinstall in vehicle was about 3 hours.... That's actually less time than I wasted at the dealership only to have them not be able to do it.

Last edited by DenverGp; 08-30-2019 at 08:13 PM.
DenverGp is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TerrainForum.net: GMC Terrain Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome